Wat en Waarom

Op 20 augustus aanstaande vertrek ik op de fiets naar Santiago de Compostela. Op dit blog schrijf ik de verhalen die de weg me zullen brengen. Want dat die verhalen gaan komen betwijfel ik geen moment. Zelfs nu al, nu alleen pas het besluit is genomen om daadwerkelijk te gaan, gebeurt er al van alles – in mijn hoofd, in mijn omgeving.

Even op mezelf

Toen begin dit jaar de winter voorzichtig overging in het voorjaar bedacht ik dat ik in de afgelopen twee jaar vrijwel alleen maar bezig was geweest met werken en zorgen. Maar zoals elke sterveling heb ik ook af en toe tijd nodig om tot mezelf te komen. Eigenlijk gaven alleen de momenten op de fiets me die gelegenheid, alleen dan loopt mijn hoofd even helemaal leeg. Helaas moest ik die uitlaatklep maanden missen vanwege een crash op de Mont Ventoux.

Ik weet niet eens of ik mijn gedachte heb uitgesproken of dat mijn lief het aanvoelde, in elk geval zei ze op zeker moment dat ik eens iets moest gaan doen met dat fietsen, voor langere tijd, voor mezelf. Maar wat dan? De weg naar Santiago de Compostela heeft me altijd aangetrokken, dus de keuze was snel gemaakt.

Een maand op weg

In ongeveer een maand wil ik de weg van Meerssen naar Santiago de Compostela afleggen, of in elk geval zover als ik kom in een maand. ‘Een maand lang op weg? Hoe doen jullie dat dan thuis?’ Het is de vraag die ik het meeste hoor, op de voet gevolgd door de vraag ‘Hoe doe je dat met je werk?’ Het antwoord is simpel: het is geregeld. Wat thuis betreft, de onvoorwaardelijke steun en het enthousiasme van mijn gezin maakt dat ik er op vertrouw dat zij het wel een maandje redden zonder mij.

De weg

Ik ga de weg afleggen op mijn racefiets, met een Extrawheel  erachter. De weg die ik volg loopt langs oude wegen door de Ardennen en Frankrijk tot aan de Pyreneeën, om vanaf daar (waarschijnlijk) de Camino Frances te volgen.

6 gedachten over “Wat en Waarom”

 1. Heel veel succes met deze mooie tocht. Vorig jaar op 18 augustus zelf vertrokken voor de zelfde tocht ( de westelijke route ) en veel ervaringen rijker terug gekomen.
  Geniet er van, en een waarschuwing, het is verslavend!!! Volgend jaar staat de volgende gepland.

  Mvg

  Carl Noyons

 2. Beste Bart.
  Ik bewonder je, dat je een droom gaat verwezenlijken.
  Wij hebben ook diverse fietstochten gemaakt, alhoewel niet van dit kaliber, maar een rondje Bodensee, van Passau naar Wenen en van Zwolle naar Bad Bentheim en ook diverse tochtjes langs de Moezel. Het is inderdaad verslavend.
  Heel veel succes ermee en geniet er maar van.
  We zullen je blijven volgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *