Sporen van pelgrims

Een moeizaam rondje fietsen

Afgelopen zaterdag ging ik een rondje fietsen. Een flink rondje. Het viel me zwaar: ik voelde me niet fit, mijn benen wilden eigenlijk niet en voelde alsof ik maar langzaam vooruit kwam. Maar het weer was heerlijk en mijn hoofd wilde graag ver fietsen, richting Eupen en dan misschien Aken.

Toevallig een stukje camino

Zwoegend reed ik dus van dorp naar dorp en elke keer dacht ik: zo meteen snijd ik een stuk van de route af. Maar dat deed ik niet. Ineens zag ik namelijk Limbourg en Clermont op de borden staan. Limbourg en Clermont? Die liggen ook op de route die ik wil gaan rijden naar Santiago. Nieuwsgierig reed ik er heen, eerst naar Limbourg en toen naar Clermont, in omgekeerde richting dus dan mijn geplande route. Limbourg was een leuk plaatsje, Clermont vond ik fantastisch.

Stadhuis Clermont met rechts de gevelsteen van Jacobus de Meerdere
Stadhuis Clermont met rechts de gevelsteen van Jacobus de Meerdere (bron: reizendichtbijhuis.files.wordpress.com)

Een pelgrimsdorpje

Ik nam plaats op een half verrot bankje naast de petanque-baan en keek wat om me heen. En langzaam drong het tot me door: overal in het dorpje waren verwijzingen te zien aan de Jacobspelgrimage. Een kerk, een gevelsteen van de apostel Jacobus, een windvaan in de vorm van een pelgrim, een afbeelding van een schelp …

Zoals ik daar zat, met de zon op mijn gezicht, kon ik bijna niet wachten tot mijn vertrek op 20 augustus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *