Dag 18 de Pyreneeën

Oloron – Roncevalles

Oordoppen
In alle vroegte verliet ik het lelijke plaatsje Oloron. Na een ontbijt met Bernard (uit Brussel) – mijn kamergenoot – en een paar Franse dames, een hartelijk afscheid en een “buen camino!” ging ik op pad. Ik moest nog even goed wakker worden, want Bernard had vannacht menig boom doorgezaagd. Wat kon die snurken! Lang leve de oordoppen.

Panne
Ik verwachtte een pittig dagje, eindelijk de Pyreneeën in. Vandaag de Col d’Osquich, morgen de Puerta de Ibañeta. Maar eerst moest ik nog een vlak stukje door het dal. Door prachtig mooie dorpen, zoveel mooier dan Oloron. In één van die dorpen reed ik echter wat hard over een drempel, waarna ik een slag in mijn wiel had (dacht ik). In het beroemde pelgrimsplaatsje Hospital Ste. Blaise stopte ik even om te controleren wat er mis was, maar behalve een knik in het wiel zag ik niks raars. Het twaalfde eeuwse kerkje is overigens indrukwekkend.

IMG_0725.JPG

Ik fietste dus verder, een beetje bobbelend, en nam me voor om in St. Jean Pied de Port, mijn einddoel voor vandaag, een fietsenmaker op te zoeken. Ik had het nog niet besloten of mijn wiel liep tegen de remblokken aan. Nadere inspectie wees uit dat ik geen slag in mijn wiel had, maar dat de band uit de velg was gelopen. Had ik hem gisteren te hard opgepompt? Raar, want ik had er inmiddels wel al ruim vijftig km op gereden. Maar goed, ik speelde even voor bicycle repair man en kon mijn reis voortzetten.

De eerste echte col
De gevreesde Col d’Osquich bleek een eitje. Ik was boven voordat ik het in de gaten had en genoot van het schitterende uitzicht. Fietsen in de Pyreneeën betekent ook uitzicht op een fantastisch landschap.

IMG_0730.JPG

IMG_0726.JPG

Vlak voor de top vlogen vijf adelaars vlak over mijn hoofd. Snel griste ik mijn camera uit mijn tas en klikte op goed geluk. En waarempel, ik zie net dat ik er één op heb staan:

IMG_0729.JPG

Te vroeg op de eindbestemming
Daarna ging het lekker omlaag en een beetje vlak naar st. Jean Pied de Port. Ik arriveerde daar al om 12.15 u. Ik werd er nogal overvallen door de drukte. Volgens mij zat er een nest pelgrims én een nest toeristen. Het is een mooi plaatsje, dat wel, maar ik zag het niet zo zitten om daar de nacht door te brengen. Bovendien had ik nog de hele middag, de benen waren goed, dus ik besloot de Puerta de Ibañeta er maar meteen achteraan te doen.

En daar ben ik blij om. Wat mooi zijn de Pyreneeën. Langs klaterende beekjes, door bossen en in de volle zon langs grazige weilanden koerste ik naar boven. Mijn training op de Mont Ventoux en in de Dentelles de Montmirail wierp zijn vruchten af, want zonder een centje pijn fietste ik naar boven. Het was echt heerlijk.

IMG_0740.JPG

IMG_0746.JPG

IMG_0742.JPG

Ibañeta en Roncevalles
De Puerta de Ibañeta wordt ook wel Roelandspas genoemd omdat hier het leger van Karel de Grote in de rug werd aangevallen door de Moren, toen het zich uit Spanje terugtrok. Ridder Roeland (of Roland) had de leiding over de achterhoede en vond bij die aanval de dood. Boven op de pas staat een monument ter nagedachtenis van hem.

IMG_0743-0.JPGi

Ik overnacht in het klooster van Roncevalles. En niet allen. Hier zijn werkelijk honderden pelgrims van alle nationaliteiten. De Amerikanen zijn het meest dominant aanwezig. Ze praten net iets harder dan de rest. Eerlijk gezegd moet ik er best wel aan wennen, na ruim twee weken van intense rust.
Ik bezocht hier een pelgrimsmis. Dat was erg mooi, want de vele Spanjaarden ( die zijn er natuurlijk ook) zongen elk lied uit volle borst mee. Na de mis ging ik mijn fiets in de fietsenstalling zetten en ontmoette daar een hospitalero uit Schin op Geul of all places. De man was blij dat hij weer eens lekker plat kon praten geloof ik.

Tot slot, voordat ik ga eten: zo ziet mijn slaapplek er uit

IMG_0749.JPG

5 gedachten over “Dag 18 de Pyreneeën”

  1. Hoi Bart,
    Ik wil je even laten weten dat ik elke dag geniet van je mooi geschreven verhalen. Je zet me steeds aan het denken, dat jong menneke van een jaar of 6 -7 in jullie tuin! Ik in jullie keuken soesjes bakken op woensdag? Respect voor je fiets -en schrijf talent! Ik kijk uit naar morgen 😉
    Groet Maria

  2. Gaat lekker, zo te lezen. En wat betreft zo’n mogelijke slag in je wiel. Mocht je die toch nog oplopen, ga dan naar een goede fietsenmaker om het wiel opnieuw uit te richten. Doe je dat niet dan vliegt de ene na de andere spaak eruit. En hou je haaks maar weer. Wij in Uzès. Bevalt zeer!

    1. @paul Uzes is leuk hè. Heerlijke koffie bij l’Oustal. Ben je al in St. Quentin la Poterie geweest? Stelt niet heel veel voor, maar er is een leuke markt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *