Dag 10 topdag

La Chatre – Châtelus le Marcheix

Een topdag vandaag! Ik vertrok met het eerste daglicht. Dat bevalt me toch veel beter dan ’s ochtends wat aanklooien en dan gaan fietsen. Het weer was wisselvallig, het druppelde af en toe, maar het fietsen ging heerlijk. De omgeving waar ik doorheen reed was prachtig en elk dorpje had wel één of andere bezienswaardigheid. Ik kwam al meteen langs Sarzay, kleiner dan Humcoven, maar wel met een enorme burcht. Oorspronkelijk waren er 38 torens, nu nog maar twee, maar nog steeds indrukwekkend.

IMG_0511.JPG

IMG_0510.JPG

Daarna voerde de tocht door Neuvy St. Sépulchre. Daar zag ik één van de bijzonderste kerken van deze reis. De kerk is rond 1100 gebouwd door pelgrims die uit Jeruzalem terugkeerden, naar voorbeeld van Heilige Grafkerk aldaar. Werkelijk schitterend.

IMG_0512.JPG

Langzaamaan kwam ik in de Limousin. Het landschap is heel gevarieerd: stijgen en dalen langs weilanden, door bossen en in Crozant slingerde ik zelfs langs een heuse Gorge (gorge de Creuse). In datzelfde plaatsje reed ik ook nog tegen de ruïne van een immens kasteel aan.

IMG_0520.JPG

Mijn lunchpauze hield ik in La Souterraine, een leuk stadje, met wederom een machtige pelgrimskerk. Je ziet hier in de Limousin trouwens overal verwijzingen naar st. Jacobspelgrimage. Uit de middeleeuwen, maar ook van nu. Sommige stukken voor wandelaars zijn zelfs heel goed bewegwijzerd. Ik kom ook veel meer pelgrims tegen dan eerst. Vandaag fietste ik op met drie bejaarde Fransen, die vanaf Vézelay op weg waren naar Santiago. Al fietsend spraken we met elkaar, maar ze reden beduidend langzamer dan ik, dus op een gegeven moment liet ik hen achter. Om ze vervolgens in La Souterraine weer te ontmoeten. Verder kwam ik een stuk of zeven wandelende pelgrims tegen.

IMG_0518.JPG

Ik zei al dat het een topdag was. Behalve mooie dingen en leuke ontmoetingen, werd het na de middag echt mooi weer. En, ik fietste ook als een trein. Mijn doel voor vandaag was Bénevent l’Abbaye, op exact honderd kilometer fietsen vanaf LaChatre. Maar toen ik daar aankwam vond ik er én niet zoveel aan, én ik was nog helemaal niet moe en wilde nog lekker doorfietsen. Een dikke vijftien kilometer verderop zou een camping liggen; daar had ik eigenlijk wel behoefte aan want dan kon mijn tent eindelijk eens drogen. Die had ik immers vier dagen geleden zeiknat ingepakt. Dat was een goede keuze, want behalve een flinke klim stond me op dat stuk een heerlijke afdaling van vier kilometer te wachten. En toen was ik er. Alleen, de camping was helemaal leeg, op één campertje na. Ik terug het dorp in om te vragen of dat wel echt een camping was en jawel, ik kon er gewoon gaan staan. Prachtig, de douche is heerlijk, het uitzicht fantastisch. Ik heb een picknicktafel voor mezelf en volledige rust.

Net kwam er nog een pelgrim aanwandelen. René uit Nederland. Hij kwam even van het uitzicht hier genieten, hij zit zelf in een gite, even verderop. Hij is al zeven weken onderweg, te voet. Hij schoof aan aan ‘mijn’ picknicktafel en we hadden een leuk gesprek.

5 gedachten over “Dag 10 topdag”

  1. Bertel, de trip wordt steeds mooier, zo lijkt het uit de mooie verhalen en dito foto’s. Ben je zelf ook nog scherp? Ik tel 3 torens bij dat mooie kasteel, maar jij 2…verder alles goed?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *