Dag 1, 20 augustus

Meerssen – Odrimont

De Ardennen zijn desolaat. Dat wist ik natuurlijk wel, maar als je op je fiets er doorheen gaat in plaats van volle gas met de auto over de snelweg, dan zie je pas hóe desolaat. Wat een verschil met vanochtend. Ik zou om 8 uur vertrekken. O. Kwart voor 8 zat het huis vol met vrienden en familie die me kwamen uitzwaaien. Daarvóór hadden we met het gezin ontbeten. Ik vond het een vreemde ervaring: we zaten bijeen als altijd ’s ochtends, maar nu ging ik weg en kom. Pas over een maand weer. Raar gevoel. Na een hartstochtelijk afscheid vertrok. Met Cid. Hij vergezelde metot in Gronsveld. Dat vond ik erg leuk van hem, maar opnieuw: het afscheid was vreemd. Een paar dikke knuffels en dan “doei hè”.

En toen op weg naar de Ardennen. Mijn plan was om bij de adbij van Val Dieu een kop koffie te drinken. Maar helaas, de paters sliepen nog en het restaurant was nog gesloten. Ik was te vroeg.

IMG_0297.JPG

Dan maar door naar Clermont, daar wist ik nog een café: gesloten. Ik heb al eerder geschreven over Clermont, het is een prachtig pelgrimsplaatsje.

IMG_0298.JPG

Maar goed, in de hele Ardennen leek geen koffie te krijgen. Ook niet in Theux, waar ik uiteindelijk op de speelplaats van een school mijn meegebrachte lunch nuttigde. Ik rustte wat uit, genoot van de zon op mijn gezicht. Dat rusten was geen overbodige luxe, want het stuk van Theux naar Stoumont was loodzwaar. Ik merkte dat als je lijf vermoeid raakt, de bagage steeds zwaarder lijkt te worden. Op wilskracht klom ik 13 km, om beloond te worden met een afdaling van 4 km. Heerlijk. En als toefje op de taart bleek pnderaan de afdaling een bakker te zitten die koffie serveerde. Inmiddels was het half 2, terwijl ik om kwart over 9 al behoefte had aan een teske. Ik dronk er daarom drie. Het was heerlijk warm in de bakkerij, zodat ik langzaam een beetje weg doezelde. Maar na drie kwartier ging ik weer op pad. De laatste 25 km van de dag, door het prachtige Liennedal. Weliswaar was het een klim van 23 km die ik aardig in mijn benen voelde, maar ik genoot en erg steil was het niet.

IMG_0305.JPG

In Odrimont vond ik een camping met een warme douche. In de bar kletste ik wat met de uitbater en daarna rust voor de volgende dag.

6 gedachten over “Dag 1, 20 augustus”

  1. Leuk om je verslagjes te lezen. Gisteren stond ik om 8 uur bij de baseliek omdat ik dacht dat je vandaar zou vertrekken. Misverstand, denk ik. Ik blijf je volgen.

  2. Hoi Bart, leuk om je verslagen te lezen met mooie foto’s. Pas 3 dagen en al veel mooie plekken gezien. Geniet ervan en ik blijf je volgen. Succes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *